VictoriaOnline
DEZVOLTARE PERSONALA

De ce nimeni nu isi va aminti numele tau?

„Nu sa incerci este greu ci sa nu incerci si sa spui ca e greu.” ,este principiul gandirii umane mediocre dezvaluit de Ghandi acum foarte multi ani, dar care defineste existenta societatii si acum in zilele noastre. De cate ori nu ati auzit cat de mult se plang oamenii de circumstantele exterioare: de saracie, de guvern, de vecini, de vremea de afara, de Basescu sau mai stiu eu de ce, cand singurii vinovati sunt ei?

In schimb, de cat de putine ori sau chiar deloc ati auzit vreodata pe cineva, care spune ca indiferent de ce s-ar intampla, el va realiza exact ce si-a propus sau cand ati auzit ultima oara pe cineva spunand ca viata e frumoasa, ca toate ii merg din plin, ca pur si simplu nu da vina pe altii de ceea ce i se intampla, ci isi asuma responsabilitatea pentru tot?

Problema care o stim cu totii este ca suntem tentati in fata obstacolelor sa ne gasim scuze, sa ne eschivam si sa aruncam vina pe cu totul altceva sau altcineva in afara de noi, doar pentru a nu fi dispusi sa gasim solutii. Acesta nu este un lucru de blamat, pentru ca noi, ca fiinte umane facem alegeri de-a lungul vietii in functie de doar doua criterii: sa obtinem placere sau sa evitam durerea, iar in acest caz gasirea de solutii inseamna durere pentru noi.  Asadar cei mai multi dintre noi incearca sa evite durerea de moment, chiar daca aceasta poate duce la o placere viitoare mult mai mare. Mai bine spus nu vor sa depuna efortul necesar pentru a-si indeplini visele sau a-si depasi conditia.

Desigur, exista si reversul medaliei al acestui principiu daca vreti, pentru ca nu tot ceea ce ni se intampla este din cauza noastra. Sunt perfect de acord. Insa si atunci sunt alte cauze despre care nu vreau sa vorbesc acum, ci vreau sa spun doar ca exista si atunci o solutie la problema si anume modul in care reactionam la ea sau felul in care o privim. Atitudinea noastra fata de situatia respectiva ii poate da o cu totul alta semnificatie acesteia. Probabil ati auzit de zicala: „Nu aptitudinea ci atitudinea determina altitudinea la care te afli in viata.”, care explica foarte bine principiul fundamental al unei vieti fericite.

Indiferent de circumstanta in care ne aflam, ca este din cauza noastra sau nu, atitudinea noastra determina felul in care catalogam aceasta circumstanta si modul in care reactionam la ea, iar acest lucru determina cum o percepem noi. Pentru ca in orice situatie negativa, indiferent cat de rea ar fi exista o lectie, o parte pozitiva daca vreti, echivalenta cu aceasta sau poate chiar mai mare, din care putem invata si castiga mult mai mult pe termen lung. Nimeni nu spune ca viata trebuie sa fie roz sau daca nu este totul perfect ai o viata de ratat, pentru ca pana la urma totul se rezuma la cum putem sa trecem peste obstacolele vietii, la felul cum facem fata problemelor.

La bine toti suntem prieteni si privim cu placere spre viitor, viata are sens pentru noi si ne simtim impliniti, insa doar cand trecem prin valtoarea problemelor  ne dam seama de ce suntem capabili si de multe ori ajungem sa realizam lucruri care ne dau un cu totul alt sens vietii.

Bineinteles, nu trebuie sa ai o viata plina de probleme ca sa poti sa-ti demonstrezi astfel valoarea ta ca om, insa si un drum lipsit de obstacole nu va duce nicaieri. Atunci cand deja te simti prea bine si prea confortabil inseamna ca a venit timpul pentru o noua provocare pentru tine, este timpul sa faci un pas inainte si sa-i lasi pe ceilalti din urma sa vina in locul tau. Iar lucrul interesant este ca daca nu faci tu de buna voie acest pas va veni viata si te va obliga sa faci acest lucru, doar ca atunci tu vei cataloga situatia respectiva ca o problema, un mare ghinion, un obstacol de nedapasit sau mai stiu eu ce si vei incerca sa gasesti vinovatii sau cauzele pentru ceea ce ti s-a intamplat.

Se spune ca noi, oamenii trecem prin viata de 2 ori: o data ca ucenici, cand invatam, cand asimilam si experimentam  tot felul de lucruri, iar a doua oara ca profesori sau maestrii daca vreti, cand incercam sa oferim din experienta acumulata pe parcursul uceniciei si sa le usuram drumul celorlalti. Asadar nu va temeti in fata obstacolelor, nu va temeti sa va asumati riscuri calculate, ci ganditi-va doar ca este o noua oportunitate pentru voi, deoarece nimic nu poate inlocui experienta, pe care o  acumulati.

Faceti toate acestea pentru ca in timp nu dainuie lucrurile materiale pe care le-ati posedat, nu dainuie averea pe care ati acumulat-o in timp, ci doar impactul pe care l-ati avut asupa celor din jur si asupra societii, care a fost aportul vostru la binele si evolutia acesteia? Acesta este secretul daca vreti al vietii dupa moarte. Viata un este despre mine, ci este despre noi. Ceea ce lasam in urma conteaza cu adevarat. Ce se va spune despre noi cand nu vom mai fi, cum ne dorim sa fim amintiti de catre cei din jur?

Probabil multi dintre voi ati vazut filmul „Troia”, cu actorul Brad Pitt in rolul principal, jucandu-l pe legendarul Achile, care avea un stil de lupta si o forta nemaintalnita pana atunci. Chiar la inceputul filmului inaintea primei batalii, comandantii cad de comun acord sa-i puna in lupta pe cei mai buni soldati ai lor, pentru a mai salva vietilor celorlalti soldati. Singura problema era ca Achile in loc sa fie pe campul de lupta dormea in cortul sau cu o femeie. In momentul in care acestia realizeaza ca nu se afla in armata. trimit un baiat sa-i dea de veste sa vina numaidecat, iar aici vine scena pe care vreau sa o scot in evidenta.

Cand Achile se urca pe cal, baiatul ii spune ca adversarul cu care va trebui sa se lupte este foarte mare si ca lui i-ar fi frica daca ar fi in locul sau, iar Achile ii spune acestuia „De aceea nimeni nu isi va aminti de numele tau” si pleaca.

Esenta acestei scene pe mine m-a marcat profund, pentru ca sugereaza foarte bine cum multi dintre noi in viata ne speriem in fata obstacolelor asemeni baiatului si ne condamnam astfel la mediocritate. Nu spune nimeni ca nu trebuie sa ne fie frica atunci cand trecem prin valtoarea problemelor, nu, suntem fiinte umane si avem sentimente si emotii, dar trebuie sa ne reamintim frecvent ca suntem mai puternice decat acestea si pana la urma „Curajul inseamna sa stii doar tu ca iti este frica.”

Asadar nu lasati obstacolele vietii sa va darame si sa fiti o alta fata din multime, pentru ca de cand e lumea  au fost cei care au si cei care nu au si indiferent cat de mult a evoluat si va evolua societatea vorbele lui Benjamin Franklin spuse acum multi ani se aplica si acum si se vor aplica mult timp de acum inainte si anume : „Cei mai multi dintre noi mor la varsta de 25 de ani, dar sunt ingropati abia la 75.”

Related posts

Cele 10 obiceiuri ale oamenilor de succes

Victoria

Importanța inteligenței emoționale în dezvoltarea personală

Victoria

10 pași pentru a vă asigura eșecul

Victoria

Leave a Comment

Shares