VictoriaOnline
BLOG LIFESTYLE SANATATE

Pot să fac sport când sunt răcit / răcită?

Sportul este recunoscut ca fiind una dintre cele mai bune metode de a-ți menține corpul sănătos și de a-ți întări sistemul imunitar. Cu toate acestea, mulți oameni se întreabă dacă este în regulă să faci sport atunci când ești răcit. Există diverse opinii și sfaturi cu privire la acest subiect, iar în acest articol vom explora adevărurile și miturile legate de sport și răceală.

Sportul și răceala: Depinde de simptome

Nu toate răcelile sunt la fel. Există răceli ușoare, în care simptomele sunt limitate la nas înfundat și o durere ușoară de gât. În astfel de cazuri, activitatea fizică ușoară sau moderată este, de obicei, în regulă. Cu toate acestea, dacă printre simptome se numără febra și tusea puternică, este mai bine să iei o pauză de câteva zile până când te simți mai bine.

Activitate fizică moderată și sistem imunitar

Există o idee greșită conform căreia sportul ar putea accelera vindecarea răcelii. Deși este adevărat că activitatea fizică moderată și regulată poate contribui la întărirea sistemului imunitar, nu există dovezi care să ateste că sportul atunci când ești răcit ar scurta durata răcelii. Cu toate acestea, mișcarea și exercițiile fizice pot avea un impact pozitiv asupra stării tale generale de bine, deoarece eliberează endorfine și alți hormoni în corp.

Cu toate acestea, trebuie să fii atent la intensitatea exercițiilor tale. Dacă te antrenezi prea intens atunci când ești răcit, poți slăbi sistemul imunitar, făcându-i mai greu corpului tău să se lupte cu infecția și să se recupereze. De asemenea, este important să te hidratezi corespunzător în timpul activității fizice, deoarece corpul tău se va deshidrata mai repede atunci când ești răcit.

Exerciții recomandate și exerciții de evitat

Atunci când ești răcit, este important să alegi exerciții care nu pun prea multă presiune asupra corpului tău și care nu cresc prea mult ritmul cardiac. Cele mai bune exerciții pe care le poți face în această perioadă sunt jogging-ul la o intensitate scăzută, mersul pe bicicletă și antrenamentul ușor cu greutăți.

Pe de altă parte, există exerciții pe care ar trebui să le eviți atunci când ești răcit. Alergările lungi, exercițiile de tip HIIT (High-Intensity Interval Training) și antrenamentele intense cu greutăți ar putea suprasolicita corpul și agravă simptomele răcelii.

Ascultă-ți corpul și ia măsuri de precauție

Indiferent dacă decizi să faci sport atunci când ești răcit sau să iei o pauză, este important să fii atent la semnalele pe care ți le trimite corpul tău. Dacă începi să respiri vizibil mai greu, te amețești sau îți pierzi echilibrul în timpul exercițiilor, oprește-te imediat și acordă-ți timp să te recuperezi.

Un sfat important este să nu te aștepti să ai aceeași rezistență ca înainte de răceală. Corpul tău se luptă cu infecția și își concentrează energia să se vindece. Așadar, nu te descuraja dacă nu poți menține aceleași performanțe. Câteva zile de repaus atunci când ești bolnav nu vor afecta în mod semnificativ progresul tău în sport.

Decizia fiecăruia în funcție de gravitate:

Dacă ești răcit/răcită, decizia de a face sport sau nu depinde de severitatea simptomelor și de starea generală de sănătate. Iată câteva linii directoare generale:

  1. Regula „de la gât în sus”: Dacă simptomele tale sunt „de la gât în sus”, cum ar fi congestia nazală, strănutul sau durerea de gât minoră, este adesea sigur să continui activitatea fizică ușoară sau moderată. Ascultă-ți corpul și redu intensitatea dacă te simți obosit/obosită.
  2. Evită exercițiile dacă: Ai simptome „de la gât în jos”, cum ar fi tusea, dificultăți de respirație, oboseală extremă, febră sau dureri musculare extinse. Aceste simptome pot indica o infecție mai severă, iar exercițiile fizice ar putea agrava starea ta.
  3. Febră: Dacă ai febră, este important să eviți exercițiile fizice. Febră indică faptul că corpul tău luptă activ împotriva unei infecții, și exercițiile fizice pot pune o presiune suplimentară pe sistemul tău imunitar.
  4. Ascultă-ți corpul: Dacă te simți foarte obosit/obosită sau slăbit/slăbită, este mai bine să te odihnești. Exercițiile fizice intense pot întârzia recuperarea.
  5. Revenirea graduală: După ce te simți mai bine, reia activitatea fizică treptat. Nu te grăbi să revii la intensitatea obișnuită, deoarece corpul tău s-ar putea să nu fie încă în stare să facă față efortului normal.
  6. Hidratarea și nutriția: Asigură-te că te hidratezi corespunzător și mănânci sănătos pentru a sprijini procesul de recuperare.
  7. Consultă un medic: Dacă nu ești sigur/sigură sau dacă simptomele sunt severe sau persistente, este cel mai bine să consulți un medic înainte de a te reapuca de exerciții fizice.

În general, este important să fii conștient/conștientă de propriul corp și să nu îl supraîncarci. Dacă alegi să faci exerciții, optează pentru forme mai ușoare, cum ar fi mersul pe jos sau yoga ușoară.

Related posts

Cele 10 obiceiuri ale oamenilor de succes

Victoria

Bucura-te de o vacanta la munte desavarsita in Muntii Retezat

Victoria

Cum slabesti cu pastile naturale ?

Victoria

Leave a Comment

Shares