VictoriaOnline
DEZVOLTARE PERSONALA

Invata sa spui NU!

Daca in articolul trecut am vorbit despre acele miraje din viata noastra, carora este bine sa le spunem NU, pentru a ne deschide spre visul nostru, astazi vreau sa vorbesc putin despre acele momente, in care suntem solicitati sa facem anumite lucruri, care nu erau in programul nostru si pe care culmea, nici nu ne dorim sa le facem. Doar simplul motiv ca nu putem refuza acea persoana sau nu vrem sa o suparam ne determina sa spunem „DA”, desi am spune „NU” din toata fiinta noastra.

Si uite asa suntem distrasi inca o data de la drumul nostru, de persoane, care poate nu ne vor raul sau habar nu au ca noi am avea si alte planuri si care, poate nici nu ar pune la suflet atat de mult refuzul nostru, asa cum ne gandim noi.

Ziua trece, iar seara cand punem capul pe perna nu ne simtim cu nimic mai impliniti sau mai fericiti, pentru ca a mai trecut inca o zi, in care nu am facut ceea ce era important pentru noi. Acest lucru nu inseamna ca trebuie sa fii o persoana foarte egoista si narcisita, ci inseamna ca trebuie sa fii focusat pe ceea ce stii tu ca iti va aduce implinirea, pentru ca abia apoi vei putea cu adevarat sa daruiesti si celor din jur si sa contribui la bunastarea lor.

In cartea „The Science of getting rich” de Wallace D. Wattles spunea la un moment dat ca: „Cel mai bun lucru, pe care poti sa il faci in viata este sa devii bogat.” . Eu as vrea sa fac o paralela cu aceasta idee si sa iti zic ca cel mai bun lucru, pe care il poti face in viata este sa iti implinesti visul tau nebun. Doar atunci poti sa ii ajuti pe cei din jurul tau cu adevarat, iar ei vor simti acest lucru.

Nu e nici un fel de problema in a spune „NU” persoanelor din jurul tau atunci cand ti se cere ajutorul, daca stii ca astfel vei fi distras de la ceea ce trebuia sa faci astazi pentru visul tau. Si asa, nu ai cum sa ii multumesti pe toti cei din jurul tau. Daca vei incerca sa-i multumesti pe toti cu care te intalnesti, sa nu ii superi cu vreun refuz, sa fii pe placul tuturor, vei ajunge o copie lipsita de valoare, cu care ei se vor sterge la fund, atunci cand nu vor mai avea nevoie si o vor arunca la gunoi.

Vei fi mult mai respectat si valoarea ta in ochii admiratorilor tai va fi mult mai mare, daca iti vei alege cu grija prietenii si persoanele cu care te inconjori si lucrezi. Studiaza biografiile acelor lideri pe care ii consideri modele in viata si vei vedea ca si ei au admiratori si carcotasi, persoane care au motivele lor personale sa nu ii placa. Secretul este ca acestia sunt cu mult mai putini in comparatie cu cei care ii urmeaza, altfel acel lider nu ar fi acolo sus, unde ii este locul.

Am sa inchei cu un exemplu concret: Tony Robbins este considerat la ora actuala cel mai bun speaker/trainer la nivel mondial, castiga milioane de dolari din public speaking si organizeaza seminarii de mii de persoane in jurul lumii. Un exercitiu, care l-a facut celebru este mersul pe carbuni incinsi, unde zeci de persoane din cadrul seminarului, dupa ce intra intr-o anumite stare mentala isi gasesc curajul sa faca acest lucru, de care nu credeau ca sunt capabili.

Problema care a aparut dupa acest exercitiu, este ca anumite persoane sau ales cu arsuri si au avut nevoie de ingrijri medicale sau au aparut acele persoane, care il criticau si ridiculizau pentru acest lucru:
„-Dupa ce ca dau o gramada bani, ma duc acolo sa ma aleg si cu niste arsuri. Ce prostie, nu am nevoie de asa ceva.”

Motivul pentru care el facea acest exercitiu este pentru a schimba ceva in gandirea participantilor. Daca esti capabil sa mergi pe carbuni incinsi, un lucru de care nu te considerai capabil sau pe care nu te-ai gandit ca il vei face vreodata, atunci acele lucruri, care le considerai vise de neatins incep sa se transforme in obiective cu termene limita.

Ideea este ca, desi au existat si acele incidente si acest gen de oameni carcotasi, nimeni si nimic nu l-a oprit pe Tony Robbins sa devina numarul 1 la nivel mondial in materie de public speaking.

Acesta este doar un exemplu din viata unui om extraordinar, care a schimbat viata a mii de oameni si care continua sa o faca si in prezent. Asadar sa stii sa spui „NU” atunci cand visul tau este in joc, este cea mai buna alegere pe care poti sa o faci, cu riscul de a pierde poate temporar cunostinte, care oricum nu aduceau valoare vietii tale si care vor intelege in timp prin puterea exemplului tau, de ce e bine sa stii cand sa spui „NU”.

Related posts

Inceput de an sau speranta la o viata mai buna?

Victoria

Care-i treaba cu limba franceza? E usor sau nu de invatat?

Victoria

Cum sa „traiesti clipa”

Victoria

Leave a Comment

Shares